‘Tsjaikovski, Mijn penvriend’: Een show voor de hele familie, live gestreamd!

Het hele jaar door ontwikkelt de Muziekkapel haar pijler Durability, door samen te werken met diverse partners en artiesten (Equinox, Nativitas, …), waaronder het strijkorkest BOHO Players, onder leiding van David Ramael, dat klassieke muziek een nieuwe rol wil geven binnen onze samenleving, met name een bron voor maatschappelijke zelfreflectie en verandering (ecologie - gezondheid - immigratie).

Het familieconcert ‘Tsjaikovski mijn beste vriend’ vormt aldus een van die gelegenheden om die gemeenschappelijke idealen te verwezenlijken, dankzij de steun van Bednet en Take Off.

Bednet en Take Off zijn twee vzw’s die beogen om het sociaal isolement van langdurig zieke of gehospitaliseerde kinderen te doorbreken, door hen computerapparatuur en de vereiste internetverbindingen ter beschikking te stellen, om vanuit het ziekenhuis of thuis het contact met hun klasgenoten te behouden en lessen te blijven volgen.

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van al die spelers, wordt, en dit voor de eerste keer in België, een kinderconcert, ‘Tsjaikovski mijn beste vriend’, gelivestreamd tot in de slaapkamers van zieke kinderen, thuis of in het ziekenhuis. Aldus kunnen zij virtueel een concertzaal betreden en een mooi moment delen met de musici, en met hun klasgenoten.

De voorstelling vindt plaats om 11 uur in het Nederlands en om 12 uur in het Frans, en wordt uitgezonden via livestreaming op de website van www.musicchapel.org en hier, op Proximus klassiek

In deze tijden waarin de muziek almaar noodzakelijker wordt voor de harmonie binnen onze samenleving, bieden de Muziekkapel, Flagey, Bednet en Take Off, met de steun van Proximus, een kerstgeschenk aan deze zieke kinderen, en aan hun familie, alsook aan de scholen die deelnemen aan deze programma’s, en die ook worden uitgenodigd om naar het concert te komen, in Studio 4 van Flagey.

BOHO Players

David Ramael, conductor
Nathalie Gendrot, stage direction
Sophie van der Stegen, dramaturgy
Hilde Wils, comedian (NDLS) (Nadejda von Meck)
Kacper Nowak, cello (gardener)
Mattieu van Bellen, violin (J. Kotek)
Bertrand Duby, bass (P.I. Tchaïkovski)
Balletomania Dancers
Cyril Gendrot, video designer

Het is 1893, enkele maanden na de dood van Tsjaikovski, en barones von Meck denkt vol weemoed terug aan de componist, haar beste vriend
Aan de hand van haar koffer vol speelgoed, neemt ze ons mee op reis door het leven van Tsjaikovski, met wie ze gedurende meer dan 15 jaar een intense briefwisseling onderhield, zonder hem echter ooit te ontmoeten. Met die briefwisseling als leidraad, combineert deze muziekvoorstelling theater, muziek, beeld en dans, om de kinderen de schoonheid van de muziek van Tsjaikovski te laten ontdekken.