10 gekke eisen door muzikanten: soms gaan ze een beetje te ver

Rocksterren zijn ook maar mensen. En die verkiezen mogelijks ook melkchocolade boven pure, zijn misschien allergisch voor pijnboompitten of blijven trouw aan hun favoriete koffiemerk. Logisch dus dat ze die dingen op hun rider vermelden. Maar soms gaan ze te ver.

Madonna

Madonna

Madonna's lijstje vermeldt bijvoorbeeld dingen als: "Al het meubilair moet worden verwijderd uit de vertrekken en vervangen worden door de meubelstukken die speciaal bezorgd zijn." De zangeres vraagt ook om "Twintig internationale telefoonlijnen, alsmede witte en roze rozen waarvan de stengels tot een lengte van dertig centimeter afgeknipt zijn." Niets voor niets The Queen of Pop natuurlijk.

Iggy & The Stooges

Iggy & The Stooges

De rider van Iggy & The Stooges is eerder een surrealistisch meesterwerk dan een backstagelijst. Het achttien pagina's tellende document vermeldt leuke dolligheden als: "Weet je wat fijn zou zijn? Als je deze ruimte er wat minder uit kan laten zien als een standaard rock-'n-roll kleedkamer en wat meer als ehm... tja, laat er maar iemand op los met een beetje flair. Ken je toevallig wat homo's?" Iggy en zijn crew vroegen ook zeven dwergen, verkleed als de personages uit Sneeuwwitje. Ze mochten eventueel iets groter zijn, zolang ze maar de juiste attitude hadden.

Trent Reznor

Trent Reznor

Trent Reznor, de drijvende kracht achter de band Nine Inch Nails, eist standaard twee pakken maïzena in de backstage en vermeldt op zijn rider ook dat die "zeer belangrijk" zijn. Wat hij met twee pakken bindmiddel doet is niet geheel duidelijk. Het doet ons vaag denken aan de aflevering uit Friends waar Ross vast zit in zijn skinny leren broek en talkpoeder gebruikt om zichzelf te bevrijden.

Mötley Crüe

Mötley Crüe

Van de wilde glamrockers van Mötley Crüe kan je natuurlijk het een het ander verwachten. Hun rider vraagt om roosters van plaatselijke AA-bijeenkomsten, een boa constrictor van minstens drie meter en een potje mosterd van het merk Grey Poupon. In 1988 trof frontman Vince Neil eens een ander merk mosterd aan backstage. Hij werd – geheel begrijpelijk – blind van woede en smeet het potje kapot tegen een muur, waarbij hij zijn hand lelijk verwondde.

Britney Spears

Britney Spears

Toen ze in 2011 in de O2 Arena in Londen speelde, vroeg Britney Spears om cheeseburgers van McDonald's. Maar dan zonder de broodjes. Ze wou ook een ingelijste foto van Prinses Diana in haar loge. Volgens het Britse blad Mirror is Britney een grote fan van de Britse monarchie en is Lady Di altijd een grote inspiratie voor haar geweest.

Van Halen

Van Halen

In de jaren tachtig zorgde de rider van Van Halen – die volgens de legende zo dik was als een Chinees telefoonboek – voor hun reputatie als de ultieme klootzakken. Ze eisten namelijk een kruiwagen vol met M&M's, en als daar ook maar één bruine M&M tussen zat werd de show gecanceld. Jaren later legde zanger David Lee Roth de ware reden achter deze belachelijke eis uit. Het was een manier om te garanderen dat concertzalen de volledige rider – en daarmee ook het deel over de technische benodigdheden – goed zouden lezen. Tot dan toe namen ze die namelijk niet zo serieus.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez

De eisen van Jennifer Lopez liepen op een bepaald moment zo uit de hand dat de Indiase cricket Premier League haar simpelweg uit de openingsceremonie van hun seizoen hadden geschrapt. J-Lo eiste onder andere een privéjet, een hoop hotelkamers voor haar crew en alleen maar wit eten. Haar koffie moest bovendien geroerd zijn, maar dan wel tegen de klok in.

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Uit de gelekte rider van Pharrell Williams blijkt dat hij een ingekaderde foto van astronoom Carl Sagan in zijn kleedkamer wil. Het is blijkbaar zo belangrijk dat het item twee keer terugkomt op Pharrells rider.

Slayer

Slayer

Slayer vroeg tijdens een optreden in 2011 onder andere om 50.000 levende bijen, 100 witte, slachtrijpe geiten en een menselijke schedel gevuld met snoepjes. Of ze dat allemaal gekregen hebben is een goedbewaard metalgeheim.

Deadmau5

Deadmau5

De Canadese electroproducer Deadmau5 wil in elke kleedkamer waar hij komt een opblaasbaar dier terugvinden dat minstens anderhalve meter groot is. Het dier in kwestie moet ook al volgepompt zijn. We hebben er het raden naar wat een dode muis aanvangt met een opblaaskrokodil.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top