Deze artiesten danken hun succes aan YouTube

Er staan ontelbaar veel video's op YouTube en de meeste daarvan krijgen heel weinig aandacht. Meer nog, de helft van de video's op YouTube worden minder dan 100 keer bekeken. Maar andere trekken dan weer ongelofelijk veel kijkers. En dat kan soms de start van een succesvolle carrière betekenen.

Justin Bieber

Justin Bieber

Justin Bieber is ongetwijfeld het grootste YouTube succesverhaal ooit. Voordat de zanger een leger aan gillende meisjesfans rond zich had, was hij gewoon een kereltje die graag zong. In 2007 coverde hij Ne-Yo's nummer So Sick op een lokale zangwedstrijd. De video van de jonge Bieber in de schijnwerpers werd daarna upgeload op YouTube. De kwaliteit ervan is niet beter dan enig ander home made video, maar op een of andere manier kwam talentenscout Scooter Braun op de beelden terecht. Hij merkte dat de jonge Bieber een verbazend goede stem had, et voilà, de Bieber Fever begon.

Ed Sheeran

Ed Sheeran

Ed Sheeran ziet er eerder uit als een warrige tiener die graag in de zetel hangt maar de man is wel degelijk een multimiljonair die waanzinnig succesvolle platen verkoopt. Toen hij in 2008 naar Londen verhuisde om zijn muziekdroom na te jagen was hij echter straatarm en dwaalde de ambitieuze zanger nog van sofa tot sofa. Maar zijn volhardendheid werd beloont, mede dankzij zijn groeiende groep fans die hem volgden via zijn YouTube kanaal. Met de charmante video's waarin hij nummers coverde in zijn tuin of slaapkamer op akoestische gitaar veroverde hij een hele hoop harten. En dat doet de man vandaag nog steeds, maar dan met duurdere videoclips.

Carly Rae Jepsen

Carly Rae Jepsen

Carly Rae Jepsen begon haar carrière niet op het internet, want in 2007 werd ze al eens derde in de Canadese versie van Idool, maar YouTube lanceerde haar zangcarrière definitief. In 2012 bracht ze het nummer Call me Maybe uit, waarschijnlijk het meest aanstekelijke nummer ooit. Dat vond Justin Bieber ook en hij plaatste een video op YouTube terwijl hij samen met Selena Gomez en Ashley Tisdale het nummer playbackt. En daarna kreeg niemand het nog uit zijn hoofd.

Susan Boyle

Susan Boyle

In 2009 was Susan Boyle nog een complete onbekende. Ze woonde in een klein dorpje in Schotland, was werkloos en werd tijdens haar kinderjaren zelfs gepest door de buurtkinderen die haar smalend "Simple Susan" noemden. Maar Boyle's leven veranderde drastisch wanneer de video van haar deelname aan "Britain's Got Talent" online kwam. Daarin verbaast ze de juryleden, het publiek en de kijkers thuis met haar versie van I Dreamed a Dream van Les Misérables. Het filmpje werd meer dan 120 miljoen keer bekeken en werd de best bekekenen YouTube clip van het jaar 2009. Boyle werd wereldberoemd en kreeg al snel meer dan 5 miljoen pond aangeboden in platen- en reclamedeals. Boyle droomde en het kwam goed.

Cody Simpson

Cody Simpson

De Australische tiener Cody Simpson bereikte dankzij YouTube razendsnel het sterrendom. In 2010 begon Cody covers up te loaden van artiesten zoals Jazon Mraz, Justin Timberlake en The Jackson 5. Zijn video's werden meer dan een miljoen keer bekeken en uiteindelijk trok hij ermee de aandacht van de Grammy-genomineerde producer Shawn Campbell. Die hielp hem een platendeal te scoren bij Atlantic Records en sindsdien heeft Cody twee albums uitgebracht en is de tienerster verschenen in een aantal tv-series, waaronder Cougar Town.

Avery Molek

Avery Molek

Avery Molek is absoluut de jongste op deze lijst. In 2013 postten Avery's ouders een video van hun zoon op de drums. De YouTube clip waarin de 6-jarige een cover speelt van Hot for Teacher van Van Halen ging viraal en Avery verbaasde miljoenen mensen met zijn ritmisch talent. Ten huize Molek in Pennsylvania kwamen er ontelbaar veel telefoontjes en e-mails binnen met aanvragen voor interviews, maar omdat Avery nog zo jong was weigerden de ouders ze allemaal... behalve eentje. Avery Molek verscheen in een interview op de show Good Morning America samen met country superster Brad Paisley. Paisley was zo onder de indruk van het wonderkind dat hij hem uitnodigde om de week daarna samen op het podium te spelen. Avery reisde naar New York en speelde samen met Paisley live Hot for Teacher op Good Morning America op 17 april 2013. Avery is nu 9 jaar en drumt nog altijd naar hartenlust. Zijn YouTube kanaal heeft meer dan 150 000 volgers.

Soulja Boy

Soulja Boy

Soulja Boy, een hip hop artiest uit Chicago, dankt zijn carrière aan zijn fans op MySpace en YouTube. Zijn grootste hit Crank That had hij zelf online uitgebracht met een amateuristisch opgenomen video waarin hij en zijn vrienden bijhorende danspasjes uitvoeren in oversized outfits. Soulja Boy, of DeAndre Cortez Way, werd dankzij deze beelden ontdekt door hip hop producer Mr. Collipark en kreeg er uiteindelijk een platendeal mee bij Interscope Records. Soulja Boy verdiende met zijn superheldenpasjes 7 miljoen dollar in 2010 en werd een van de best verdienende hip hop artiesten van dat jaar.

Shawn Mendes

Shawn Mendes

Zes seconden lijkt verwaarloosbaar maar het was alles wat de 16-jarige Shawn Mendes nodig had om de aandacht te trekken. Nadat hij een Vine video postte van zijn cover van Justin Bieber's nummer As Long as You Love Me (Daar is Bieber weer!) ging het snel voor de Canadese singer-songwriter. Platenlabels merkten zijn sterke social media aanwezigheid op en Mendes kreeg snel contracten voorgeschoteld van grote spelers zoals Sony Records en Warner Bros. Hij koos er in juni 2014 uiteindelijk voor om te tekenen bij Island Records en bracht een maand later The Shawn Mendes EP uit, die in minder dan een uur tijd op nummer 1 belandde op iTunes. Shawn Mendes heeft momenteel meer dan 5 miljoen volgers op YouTube en mocht al openen voor Taylor Swift op haar Amerikaanse tournee.

The Weeknd

The Weeknd

Op 24 februari 2011 werden er drie nummers op YouTube gepost onder de username "xoxxxoooxo". Er werd geen naam of duideiljke foto bij het account geplaatst, behalve de vreemd gespelde bandnaam "The Weeknd." Twee weken later verscheen een van de drie nummers, What You Need, op het bekende online muziekmagazine Pitchfork als "Beste Nieuwe Nummer." Er werd online veel gefluisterd over The Weeknd, niet alleen omdat zijn stem hem doet lijken op een reïncarnatie van Michael Jackson, maar ook omdat muziekliefhebbers geïntrigeerd waren door de mysterie rond de YouTube video's.

Zijn fanbase werd natuulijk alleen maar groter wanneer rapper Drake een aantal Weeknd nummers op zijn blog plaatste. In april van dat jaar werd bekend dat Weeknd de schuilnaam was voor de 20-jarige Abel Tesfaye. Sindsdien heeft Abel een full-album uitgebracht getiteld Kiss Land, verscheen hij op de soundtrack van The Hunger Games en heeft hij een nummer mogen opnemen met Ariane Grande. Ondertussen is Weeknd niet langer meer een nobele bekende, maar een gevestigde R&B artiest.

Gotye

Gotye

Het nummer werd wereldwijd bekend toen op 5 juli 2011 de videoclip uitkwam op YouTube. De video, waarin Gotye en Kimbra geleidelijk bedekt worden door verf in een reeks stop motion beelden, werd op korte tijd waanzinnig veel keer bekeken. Vandaag heeft Somebody I Used to Know meer dan 800 miljoen views op YouTube en is het een van de succesvolste video's op het platform ooit. De clip werd ook ontelbaar keren geïmiteerd en geparodieerd, iets waarin Gotye de grap wel van in zag. Hij lanceerde dan ook Someboy: A YouTube Orchestra, een video mash-up van al deze versies. En hoe kan het ook anders? Het ding ging weer opnieuw viraal.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top