Deze nummers hebben heel wat luisteraars misbegrepen!

Songteksten zijn altijd een stukje poëzie en zijn daarom niet altijd even gemakkelijk te doorgronden. Zo zijn er een aantal nummers die de meeste luisteraars gewoon volledig hebben misbegrepen.

Imagine - John Lennon

Imagine - John Lennon

Imagine door John Lennon, is zo'n voorbeeld. Magazine Rolling Stone beschreef het lied als een vredeshymne, "22 regels aan geloof in de wereld". Maar John Lennon schreef met Imagine eigenlijk vooral een communistisch manifest en was zelf verbaasd dat het zo'n grote hit werd.

Total Eclipse of the Heart - Bonnie Tyler

Total Eclipse of the Heart - Bonnie Tyler

Total Eclipse of the Heart staat in ons geheugen geschreven als een bombastische liefdesballade vol opgezwollen emoties. Bonnie Tyler heeft het duidelijk zwaar zitten voor iemand. Maar wat niet iedereen door heeft, is dat Total Eclipse of the Heart ook een vampieren liefdesliedje is. De originele titel was Vampires in Love en het was bedoeld als een nummer voor een musical over Nosferatu.

Like a Virgin - Madonna

Like a Virgin - Madonna

Op het eerste zicht lijkt Madonna het in haar nummer Like a Virgin natuurlijk over seks te hebben. Dat is ook wat Mr. Brown en Mr. Blonde denken in Reservoir Dogs terwijl ze in de openingsscène van Tarantino's film het lied bespreken. Maar Like a Virgin was oorspronkelijk zelfs niet bedoeld voor een vrouwelijke artiest. Het lied werd geschreven door Steinberg terwijl die over zijn eigen liefdesleven nadacht. Met "like a virgin" bedoelde de schrijver dat hij zich in een nieuwe relatie volledig nieuw en onschuldig voelde.

Harder to Breathe - Maroon 5

Harder to Breathe - Maroon 5

Harder to Breathe uit het album Songs About Jane van Maroon 5 lijkt op een liefdesnummer over een meisje met de naam Jane. Maar het nummer is eigenlijk een aanklacht tegen de muziekindustrie. Adam Levine schreef Harder to Breathe terwijl hij hard aan het werken was aan zijn nieuwe album en zijn label hem keer op keer bleef lastigvallen voor meer nummers. Het nummer gaat dus niet over een overweldigende liefde, maar over de druk om te blijven presteren als artiest.

Born in the U.S.A. - Bruce Springsteen

Born in the U.S.A. - Bruce Springsteen

Born in the U.S.A. van Bruce Springsteen bewijst dat mensen soms horen wat ze willen horen. Het grote deel van het publiek ging ervan uit dat dit een patriotisch nummer is waarin The Boss zijn Amerikaanse trots bezingt. Terwijl Born in the U.S.A. eigenlijk net kritisch is tegenover de VS en het nummer een aanklacht is tegen de manier waarop het land zijn veteranen uit de Vietnamoorlog behandelt.

Mr. Tambourine Man - Bob Dylan

Mr. Tambourine Man - Bob Dylan

Dit nummer wordt altijd gezien als een ode aan de psychedelische drug LSD. Mr. Tambourine Man zou dan Bob Dylans drugsdealer moeten voorstellen. Maar Dylan zelf verklaart dat hij maar met LSD begon nadat het lied al was geschreven. Volgens de zanger gaat het nummer helemaal niet over drugs, maar over de zoektocht naar inspiratie. De titel zou geïnspireerd zijn op muzikant Bruce Langhorne, die een grote Turkse tamboerijn bespeelde tijdens een opnamesessie met Dylan.

Every Breath You Take - The Police

Every Breath You Take - The Police

Every Breath You Take wordt gezien als het meest romantische en misschien zelfs het populairste nummer van The Police. Maar zo zoet is het lied helemaal niet. Volgens Sting gaat het nummer inderdaad over liefde maar dan van een iets duisterdere aard. Hij schreef het nummer toen zijn huwelijk uiteenviel, tijdens een periode dat de muzikant worstelde met gevoelens van jaloezie en obsessie.

Paper Planes - M.I.A.

Paper Planes - M.I.A.

Paper Planes van M.I.A. is een nummer dat steevast gelinkt wordt aan drugs en drugdealers. Maar Paper Planes is eigenlijk een satire op de strijd van Amerikaanse immigranten, een onderwerp dat zangeres M.I.A. nauw aan het hart ligt. De artieste werd in 2006 namelijk zelf afgewezen voor een Amerikaanse verblijfsvergunning en schreef haar frustraties dan ook weg in dit aanstekelijke rapnummer.

Perfect Day - Lou Reed

Perfect Day - Lou Reed

Perfect Day van Lou Reed is een van de meest gebruikte openingsdansen op huwelijksfeesten ooit. Terwijl de betekenis van het nummer helemaal het tegenovergestelde is dan wat de titel suggereert. Lou Reed zingt helemaal niet over een gelukzalige, maar over een absoluut vreselijke dag. Het sarcastische lied gaat over een relatie die mislukt is. "You just keep me hangin' on." "I thought I was someone else, someone good". De woorden van een gelukkig man? Dacht het niet.

Closing Time - Semisonic

Closing Time - Semisonic

Closing Time van Semisonic wordt vandaag vaak gespeeld in bars om aan te tonen dat het sluitingstijd is. Maar het nummer gaat helemaal niet over dat laatste drankje of over hoe je zatte studenten uit je café krijgt, maar over vaderschap. Dan Wilson schreef het nummer toen hij en zijn vrouw hun eerste kind verwachten en hij begon na te denken over hoe het ouderschap zijn leven zou veranderen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top