Zijn dit de duurste muziekinstrumenten ter wereld?

Vandaag kan een aspirant-gitarist of pianovirtuoos vrij goedkoop een eigen instrument kopen. Maar er zijn van die instrumenten die een stukje geschiedenis op zich zijn, en waarvoor je toch een stevige duit moet neertellen.

Fazio Brunei

Fazio Brunei

Deze concertvleugel bijvoorbeeld is een waar kunstwerk. De Fazio Brunei is een tien meter lange Grand Concert Piano die versierd is met bloemen in parelmoer. De piano werd door een heleboel geluidstechniekers afgestemd om een diepere bas te produceren, waardoor het geluid beter wordt. Dit instrument heeft een waarde van zo'n 300.000 euro.

Fender Broadcaster prototype

Fender Broadcaster prototype

Deze gitaar is het eerste prototype van een elektrische gitaar gemaakt door Leo Fender in 1949. Dit prototype zou uitgroeien tot een van de populairste gitaren ooit en Fender is vandaag nog altijd de favoriete gitarenmaker van het gros van de rocksterren. Het instrument werd in 1994 verkocht voor 375.000 dollar.

Eric Claptons Gold Leaf Stratocaster

Eric Claptons Gold Leaf Stratocaster

In 1996 bestelde Eric Clapton een speciale gitaar bij Fender. Hij wilde heel graag dat het instrument een kunstwerk op zich was. Vandaar dat de gitaar met 23 karaats goud is ingelegd en dat het pareltje van een instrument vandaag een waarde van 455.550 dollar heeft.

Marilyn Monroe's piano

Marilyn Monroe's piano

De wit gelakte piano van Marilyn Monroe was een van de meest geliefde en gewaardeerde bezittingen van de Hollywoodactrice. Ze hield enorm van het instrument, dat oorspronkelijk van haar moeder Gladys was. De piano werd geveild voor 662.500 dollar en is nu in het bezit van een trotse Mariah Carey.

Viola by Gasparo Bertolotti da Salo

Viola by Gasparo Bertolotti da Salo

Alles uit de 16de eeuw dat nog in perfecte staat is, is natuurlijk behoorlijk wat geld waard. Zeker als het een staaltje werk is van een beroemde instrumentenmaker die in zijn leven maar 60 items heeft gemaakt. Deze viool van de Italiaanse Gasparo Bertolotti da Salo bracht in een veiling in 2010 dan ook 542.000 dollar op.

John Lennon's Steinway Model Z

John Lennon's Steinway Model Z

Hoewel deze piano een vrij gewone piano is, die gemaakt werd van gewoon hout, is hij toch veel geld waard. Dit komt omdat hij eigendom was van John Lennon, die deze piano gebruikte om zijn songs te componeren. De piano draagt brandplekken door de sigaretten van de zanger. De piano werd door George Michael gekocht voor zo'n 2 miljoen dollar.

Heintzman Piano

Heintzman Piano

Met een waarde van maar liefst 2,5 miljoen euro is deze 2,8 meter lange piano de duurste ter wereld. De piano is gemaakt van kristal en heeft een bijzondere en zeer futuristische look. Wie vandaag precies ballades speelt op deze piano weten we niet, want de eigenaar is niet bekend.

Tsunami-gitaar

Tsunami-gitaar

Meestal krijgt een instrument zijn hoge waarde door de persoon die het ding gemaakt heeft, of door de grote naam die het bespeelde. Maar deze gitaar kreeg zijn indrukwekkend prijskaartje door de handtekeningen die erop staan. Om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tsunami in 2004 signeerden een hoop rocklegendes dit instrument, waaronder Keith Richards, Brian May, Jimmy Page en Paul McCartney. De gitaar bracht 2,7 miljoen dollar op.

Lady Blunt van Stradivarius

Lady Blunt van Stradivarius

Dit instrument werd in 1721 gebouwd door de Italiaanse meester Stradivarius en is de duurste viool ter wereld. Het instrument werd geveild voor 11,1 miljoen euro en de opbrengst ging naar de slachtoffers van de Japanse tsunami. De viool wordt ook wel Lady Blunt genoemd, omdat het instrument meer dan dertig jaar in bezit was van barones Anne Blunt (1837-1917), een kleindochter van de beroemde Engelse dichter Lord Byron.

De Vieuxtemps viool van Giuseppe Guarneri

De Vieuxtemps viool van Giuseppe Guarneri

De Vieuxtemps viool werd rond 1741 gebouwd door de gerenommeerde vioolbouwer Giuseppe Guarneri. De Italiaanse instrumentenmaker was een goede vriend van Stradivarius, maar tegelijk ook zijn concurrent. Deze viool is een van de laatste die hij ooit gemaakt heeft en werd genoemd naar zijn eerste eigenaar, violist Henri Vieuxtemps. Vandaag is het instrument meer dan 15 miljoen euro waard.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top