10 meest controversiële albumcovers ooit

De albumcover vormt een belangrijk onderdeel van een vinylplaat en vaak wordt er dan ook grondig nagedacht over het artwork.

The Rolling Stones - Sticky Fingers

The Rolling Stones - Sticky Fingers

Sommige hoezen werden echter te aanstootgevend gevonden om in de platenbakken te mogen blijven. Zoals dit werkje door pop-artmeester Andy Warhol voor The Rolling Stones: op de cover staat een echte gulp die je kan openritsen. Als je dat doet, zie je niet de plaat, maar een man in een witte onderbroek. Wie de man op de foto is, is altijd een mysterie gebleven.

The Velvet Underground & Nico - The Velvet Underground & Nico

The Velvet Underground & Nico - The Velvet Underground & Nico

Nog eentje van de hand van Warhol. Op de eerste exemplaren plakte een stickertje met de tekst "peel slowly and see". Als je dat deed, kwam er een vleeskleurige banaan tevoorschijn. De controverse ontstond toen gefluisterd werd dat de 'schil' van de hoes geestesverruimende stoffen bevatte. Later werd de banaan gewoon op de hoes geprint.

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Aanvankelijk wou John Lennon een foto van Hitler op de cover, maar dat plan is in de vuilbak beland. Maar ook zonder Hitler eiste de hoes een hoofdrol op: in die tijd circuleerde het hardnekkige gerucht dat Paul McCartney dood zou zijn. Deze cover voedde die geruchten: de mensen op de hoes kijken alsof ze een begrafenis bijwonen; wanneer je de hoes spiegelt, zie je op het drumstel de woorden 'he die'; en op de binnenkant staat McCartney afgebeeld met de letters O, P en D op zijn schouder, volgens sommigen een verwijzing naar de politieterm "officially pronounced dead".

Jimi Hendrix - Electric Ladyland

Jimi Hendrix - Electric Ladyland

Voor dit album wou Jimmy Hendrix een foto van zijn band, samen met een heleboel kinderen verzameld rond een standbeeld van Alice in Wonderland. Dat idee werd echter vakkundig genegeerd door de platenfirma, die in de plaats een hoesfoto met 19 naakte vrouwen bestelde - tot groot ongenoegen van een heleboel conservatievelingen. Geloof het of niet, die cover was evenwel niet naar de zin van Hendrix.

Guns 'n Roses – Appetite for destruction

Guns 'n Roses – Appetite for destruction

Een robot die een meisje verkracht: "Waarom ook niet?", dachten die van Guns 'n Roses. Tal van platenwinkels weigerden het album met de gewelddadige cover te verkopen, zodat het platenlabel een andere hoes liet maken. In de plaats kwamen een kruis en de schedels van de vijf bandleden.

The Scorpions – Virgin killer

The Scorpions – Virgin killer

The Scorpions gebruikten veel vrouwelijk naakt op hun platenhoezen. Zo was er op 'Love at first sting' een onschuldige vrouwenborst te zien. Maar hun meest controversiële platenhoes was die van Virgin Killer. Deze kwam vanwege de jeugdige leeftijd van het meisje op de foto in veel landen op de zwarte lijst terecht.

The Black Crows – Amorica

The Black Crows – Amorica

The Black Crows presteerden het om in 1994 te choqueren. En dat zonder een naaktfoto! Een tangaslipje met daarachter duidelijk een weelderige bos schaamhaar was daarvoor voldoende en de grootste ketens weigerden het album in de rekken te plaatsen. Het beeld werd daarop vervangen door een cover waar de tanga te zien is op een zwarte achtergrond.

Roger Waters - The Pros and Cons of Hitch Hiking

Roger Waters - The Pros and Cons of Hitch Hiking

Roger Waters eerste soloalbum uit 1984 toont een getekende vrouwelijke liftster (waar de pornoactrice Linzi Drew model voor stond) die slechts gekleed in een rugzak en pumps de weg opgaat. Deze onpraktische reis-outfit won geen prijzen bij de censuur-commissie, met als gevolg dat latere persingen een balkje over de getekende achterkant van de liftster bevatten.

Bob Dylan - Blonde On Blonde

Bob Dylan - Blonde On Blonde

Bob Dylan's Blonde On Blonde had in 1966 eigenlijk geen controversiële albumcover. Het gedonder ontstond over een foto in de binnenhoes. Hierop stond de Italiaanse actrice Claudia Cardinale. Deze foto had Dylan zonder toestemming van de actrice geselecteerd uit de portfolio van fotograaf Jerry Schatzberg. De foto moest worden verwijderd, waardoor de Blonde On Blonde-uitvoering met de foto een enorm collector's item werd.

The Mama's & The Papa's - If You Can Believe Your Eyes and Ears

The Mama's & The Papa's - If You Can Believe Your Eyes and Ears

Op de cover van dit album zit de groep in een leeg bad in een badkamer met een duidelijk zichtbaar toilet. Veel winkels weigerden de plaat te verkopen omdat men het toilet onfatsoenlijk vond. We praten hier natuurlijk over 1966. Uiteindelijk werd een kader rondom de hoofden van de leden van The Mama's & The Papa's geplaatst om de gemoederen te sussen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top