Wist je dit al over het album "The Joshua Tree" van U2?

De band van Bono besliste dit jaar op tournee te gaan met een van hun grootste albums uit hun lange carrière. The Joshua Tree Tour 2017 werd door U2 op poten gezet om het 30-jarig jubileum van de release van het album te vieren.

De titel sloeg niet aan

De titel sloeg niet aan © Featureflash Photo Agency

Wist je dat de titel "The Joshua Tree" niet gesmaakt werd door de platenmaatschappij van U2? Volgens Bono, de leadzanger van de groep, was de titel van het album niet commercieel genoeg. Even werd overwogen om het album "Born in the Joshua Tree" te noemen, maar uiteindelijk werd toch voor de oorspronkelijke eenvoudigere titel gekozen. En dat is niet het enige wist-je-datje dat aan "The Joshua Tree" verbonden is...

Ethiopië als inspiratiebron

Ethiopië als inspiratiebron © Radek Borovka

Bono putte zijn inspiratie voor dit cultalbum uit een Afrikareis. Hij was samen met zijn vrouw naar Ethiopië afgereisd en kwam diep onder de indruk terug, vooral door het contrast tussen de rijkdom waarin hij leefde en de schrijnende armoede in dit Afrikaanse land. Het is dan ook geen toeval dat hij als symbool "The Joshua Tree" koos voor de cover van dit album.

De rol van Kirsty MacColl

De rol van Kirsty MacColl © YouTube

De tracklist van een album kiezen is nooit een makkelijke opdracht. Het is een taak die vaak verdeeldheid zaait tussen de producer en zijn muzikanten. Voor The Joshua Tree koos U2 er daarom voor om iemand van buitenaf te kiezen. Het was de inmiddels overleden zangeres Kristy MacColl die zich spontaan aanbood hiervoor. De enige instructies die ze meekreeg bepaalden dat het album moest beginnen met "Where the Streets Have No Name" en moest eindigen met "Mothers of the Disappeared". Alles ertussenin mocht ze zelf invullen.

The Sweetest Thing

The Sweetest Thing © YouTube

Indertijd had U2 het gevoel dat 'Sweetest Thing' niet bij de rest van het album zou passen. Daarom werd het nummer op de B-kant van de single "Where The Streets Have No Name" gezet. "The Sweestest Thing" bleek echter een overdonderend succes en werd daarom opnieuw opgenomen in 1998 op het album Best of 1980-1990. Neem daarbij nog eens de beroemde clip en het is niet moeilijk om te begrijpen dat de single de top van de hitlijsten bereikte!

Een hommage aan hun roadie

Een hommage aan hun roadie © massimofusaro

Bij een tragisch motorongeluk in Dublin liet Greg Carroll, roadie en dichte vriend van Bono, het leven. Midden in een opnamesessie schreef Bono de tekst voor "One Tree Hill" en begon samen met Brian Eno aan de compositie van het stuk te werken. De stemmen werden in één keer opgenomen om de emotie van het moment vast te leggen.

Het album werd opgenomen in de Library of Congress

Het album werd opgenomen in de Library of Congress © LEE SNIDER PHOTO IMAGES

In 2014 werd "The Joshua Tree" opgenomen in de collectie van de National Recording Registry die bewaard wordt in de Library of Congress samen met andere werken die cultureel, historisch of esthetisch waardevol zijn. In deze collectie zijn onder andere "Hallelujah" in de versie van Jeff Buckley en het album van Lauryn Hill "The Miseducation of Lauryn Hill" terug te vinden.

De dood van de Joshua Tree

De dood van de Joshua Tree © J. Cookfisher/Flickr

De beroemde Joshua Tree die op de cover van het album prijkt is een foto genomen door Anton Corbijn in de indrukwekkende Californische woestijn. De boom stierf in 2000, maar de wachters van het nationale park hebben hem niet geveld. In 2015 deed een fan, die de boom ieder jaar bezocht, de mistroostige ontdekking dat vandalen zich op de Joshua Tree hadden uitgeleefd. Nu blijft er dus niets meer over van die imposante verschijning die gelukkig op de gevoelige plaat werd vereeuwigd door de geroemde fotograaf.

Een koppel stierf aan de voet van de Joshua Tree

Een koppel stierf aan de voet van de Joshua Tree © Mary Lynn Strand

Het kwam vaak voor dat fans helemaal tot aan de Joshua Tree reisden. In 2011 kreeg die reis een tragische afloop voor een koppel Nederlandse toeristen. Guus Van Hove en zijn vrouw werden dood teruggevonden in de woestijn niet ver van The Joshua Tree. Volgens het onderzoek naar hun dood had het koppel lang, maar vergeefs, naar The Joshua Tree gezocht. Guus Van Hove en Helena Nullett waren niet voorbereid op zo'n lange reis door de genadeloze woestijn en hadden niet voldoende water bij zich. De hitte van de woestijn is hen fataal geworden.

Bono had bijna alles geannuleerd

Bono had bijna alles geannuleerd © JStone

Op de vooravond van de eerste persing van het album "The Joshua Tree" kreeg Bono last van twijfels. De U2 zanger wilde alles annuleren omdat hij niet tevreden was met het resultaat. Volgens hem was het album niet buitengewoon goed. Gelukkig voor de hele groep bracht Bono zijn plannen niet in uitvoering!

Brian Eno wilde een van de beste nummers schrappen

Brian Eno wilde een van de beste nummers schrappen © 360b

De beroemde producer had bijna een flater begaan. Voor Brian Eno was de sound van "Where the Streets Have No Name" een overkill aan U2 en daarom wilde hij het nummer schrappen. Een geluidstechnicus was het daar absoluut niet mee eens en kon Brian Eno – godzijdank – op ander gedachten brengen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top