Wat kost het om deze internationale bands en artiesten te boeken?

We hebben er allemaal wellicht stiekem eens over gedroomd. Zo rijk zijn dat we onze favoriete band kunnen laten optreden op ons verjaardagsfeest, huwelijksceremonie of ander jubileum. Maar hoeveel zou je dan precies opzij moeten leggen?

Wat kost het om deze internationale bands en artiesten te boeken? © shutterstock

Ook artiestengages zijn onderhevig aan inflatie en de ene ster is duidelijk de andere niet. Maar om toch een idee te hebben, geven we enkele richtprijzen mee.

Madonna

Madonna © shutterstock

Hoe langer je meedraait, hoe hoger de prijs. Als er iemand haar gage verdient, is het mevrouw Ciccone wel. Per optreden strijkt ze meer dan 1 000 000 dollar op. Daar moet ze uiteraard heel haar entourage mee uitbetalen, maar sowieso houdt ze er een stevige duit aan over.

Adèle

Adèle © shutterstock

De Britse is nog geen 30, maar staat ondertussen ook al tien jaar wereldwijd in de spotlights. Dat drijft de gage ook al snel op. Droom je ervan om haar op je trouwfeest op de traanklieren te laten werken? Dan mag je al zeker op zo'n 750 000 dollar rekenen.

Justin Bieber

Justin Bieber © shutterstock

De loonschalen gaan ook in de showbusiness niet gelijk op. Justin Bieber, die als piepende puber een platencontract binnenhaalde dankzij YouTubefilmpjes, kan na nog geen tien jaar al meer dan 1 000 000 dollar vragen. Toegegeven, hij geeft waarschijnlijk net iets meer show dan Adèle en heeft hogere kosten, maar toch niet slecht voor zo'n jonkie.

Katy Perry

Katy Perry © shutterstock

De katholieke zangeres die doorbrak door over lesbische ervaringen te zingen. Nadat ze beticht werd van homofobie door het liedje Ur So Gay. Ondertussen is ze ook de vaste stem voor Smurfin in de animatiefilms en kan ze op een gage rekenen van meer dan 500 000 dollar.

Bob Dylan

Bob Dylan © shutterstock

Wie slim is, nodigt misschien ook slimmere muzikanten uit. Hij haalde na maanden aarzelen en desinteresse eindelijk zijn Nobelprijs voor literatuur op, samen met een geldsom die hij waarschijnlijk wel goed kan gebruiken. Als we het goed lezen, verdient de singer-songwriter maar een fractie van wat Bieber opstrijkt, maar nog altijd een bedrag waar we als jaarloon voor zouden tekenen. Dylan schrijft na elk optreden zo'n 150 à 300 000 dollar op zijn rekening.

Muse

Muse © shutterstock

Ze zijn ooit uitgeroepen tot beste liveband, maar dat deed hun gage niet ontploffen. Of de artiestengage correleert met het aantal nummer 1-hits, kan er ook mee te maken hebben. Maar de reden waarom Muse ook quasi elk jaar op Pukkelpop of Werchter te zien is, is dat ze veel waarde voor hun geld brengen. Voor 'slechts' 150 000 dollar komen ze bij je langs.

P!nk

P!nk © shutterstock

Momenteel is ze aan het genieten van haar tweede kind en dus is het wat stiller rond de stoere zangeres, maar in haar topdagen vraagt ze tussen 400 en 600 000 dollar. Maar niet te lang getreurd, want er staat een nieuwe single voor de deur.

Gotye

Gotye © shutterstock

Niet elke artiest die een nummer 1-hit scoort, verdient honderdduizenden dollars. Gotye, de uitgeweken Bruggeling die zich als tweejarige in Australië vestigde, scoorde in 2011 een wereldhit met Somebody That I Used to Know en werd zelfs gecoverd in de serie Glee. Maar dus, geen half miljoen per optreden, maar iets tussen de 75 en 100 000 dollar.

Lady Gaga

Lady Gaga © shutterstock

Ondertussen gaat de opvolgster van Madonna ook al zo'n tien jaar mee, met af en toe een pauze of een zijweg in de jazzmuziek. Maar het zijn haar excentrieke entrees en videoclips die haar geen windeieren hebben gelegd. Onlangs trad ze op in de halftime van de SuperBowl, een grote eer voor elke artiest, en hield ze daar waarschijnlijk zo'n 750 000 dollar aan over.

Nicky Minaj

Nicky Minaj © shutterstock

Je hoort haar graag of totaal niet, maar dat Nicky Minaj al straffe toeren heeft uitgehaald in haar carrière: daar kunnen we niet om heen. Ze was de eerste vrouwelijke rapper die werd opgenomen in de jaarlijkse raplijst van MTV en was ook de eerste vrouwelijke artiest die zeven nummers tegelijkertijd in de Billboard Hot 100 had staan. En tegenwoordig heeft ze vetes met andere vrouwelijke rappers. Wil je haar op de planken zien, dan zet je best even 200 à 300 000 dollar opzij.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top