Deze artiesten lanceerden hun carrière op (Junior) Eurosong

Deze week neemt de Waalse Blanche voor ons land deel aan de jaarlijkse hoogmis van de foute muziek, het Eurovisiesongfestival. Volgend jaar is het weer aan de VRT om een kandidaat aan te duiden. De Eurosongpreselecties bleken in het verleden meermaals de start van een mooie carrière. En ook de kidsversie bracht heel wat talent voort! Een verrassend overzicht.

Mathieu Terryn

Mathieu Terryn © Isopix

Begin dit jaar was Bazart nog goed voor vijf MIA’s: met 'Goud' en 'Chaos' domineerde de Nederlandstalige popgroep het afgelopen jaar dan ook de hitlijsten. Na Rock Werchter en Pukkelpop in 2016 volgen dit jaar onder andere de Lokerse Feesten en het Sportpaleis. Voor frontman Mathieu Terryn begon alles in 2005 toen hij als Matt de selectie van Eurokids haalde met 'De allermooiste van de klas'. Drie jaar later nam hij als het duo Matt & Yuri ook nog deel aan Ketnetpop.

Oliver Symons

Oliver Symons © Belga, Isopix

Oliver Symons is niet alleen de toetsenist van Bazart, met Warhola heeft hij ook zijn eigen band, waarmee hij in 2014 Humo’s Rock Rally won. Met de hit 'Jewels' is hij momenteel niet van de radio te slaan. Oliver was in 2008 de winnaar van Junior Eurosong met 'Shut Up', waarmee hij in Limasol elfde eindigde op vijftien landen.

Max Colombie

Max Colombie © Isopix, Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Max Colombie eindigde tweede met zijn ballade 'Voor Eeuwig' in Eurokids 2005, dezelfde editie waar ook Mathieu Terryn van Bazart aan deelnam. Ondanks de morele steun van stiefpapa Franky Vercauteren moest hij zijn meerdere erkennen in de Waalse Lindsay, die de Belgische kleuren verdedigde in Hasselt. Ondertussen is Max Colombie bekend als de flamboyante zanger van Oscar and the Wolf, goed voor drie MIA’s in 2014. Oscar and the Wolf mocht vorig jaar Pukkelpop afsluiten en scoorde hits als 'Princess', 'Strange Entity' en 'The Game'.

Bab Buelens

Bab Buelens © Photonews, vtm

In 2007 werd Bab tweede in Junior Eurosong, achter de groep Trust. Het liedje 'Laat Mij Gerust' werd wel een hit en dankzij een deal met een platenlabel bracht de tiener nog een reeks singles uit. Later begon ze ook te acteren: eerst in de jeugdreeks Skilz, en sinds 2014 als Emma Verdonck in Familie. In datzelfde jaar werd ze ook een van de gezichten van vtmKzoom. Op nieuw muzikaal werk is het voorlopig wachten.

Thomas Van Achteren

Thomas Van Achteren © VRT

Je zou hem niet meteen herkennen, maar huidig Ketnetwrapper Thomas was in 2009 wel degelijk de helft van het duo T & T, dat met 'Geniaal' toen de finale bereikte van Junior Eurosong. Samen met zijn toenmalige kompaan Tim Tielemans zit hij trouwens ook al jaren in de Nederlandstalige popgroep Bandits. Daarmee eindigde hij in 2014 dan weer tweede in de preselectie van het grote Eurosong met 'One', na Axel Hirsoux.

Laura Omloop

Laura Omloop © VRT, Isopix

Laura Omloop vertegenwoordigde België op het Junior Eurovisiesongfestival 2009 in Kiev. Met haar jodelliedje 'Zo Verliefd' eindigde ze op een mooie vierde plaats. Het vervolg waren drie populaire kidspopalbums. Eind 2014 verscheen een album met een meer volwassen sound: 'Meer'. Ondertussen is het stil rond de bijna achttienjarige jongedame, al zat ze afgelopen zomer nog in de studio om nieuw werk op te nemen.

Nicolas Caeyers

Nicolas Caeyers © Belga, Photonews - Patrick De Roo

Nicolas Caeyers haalde de finale van Eurosong for Kids 2007, de editie die gewonnen werd door Thor met 'Een tocht door het donker'. Zijn 'Ik wil je nooit meer kwijt' werd geproducet door DJ Regi Penxten en ook nu nog is hij bezig met elektronische muziek, zij het dan vooral als regisseur van videoclips. Daarnaast speelde hij een van de hoofdrollen in de Ketnetreeks Galaxy Park naast onder andere Lauren De Ruyck, nog zo’n ex-kandidaat van Junior Eurosong. Hij speelde ook vier jaar Bjorn in de soap Wittekerke.

Tonya Schamp

Tonya Schamp © Belga, Isopix

De allereerste editie van Eurosong for Kids in 2003 werd nipt gewonnen door X!NK met 'De Vriendschapsband', voor Tonya. Met 'Hé, doe maar mee' scoorde ze wel een hit in Vlaanderen. Later volgde een album en singles als 'Hoelahoepen' en 'Gelukkige Verjaardag'. Tonya bleef muziek maken maar in 2015 moest ze haar droom opbergen toen bleek dat haar stembanden chronisch overbelast zijn. Een nieuwe klap enkele maanden na het overlijden van haar vader, reclameman Wim Schamp. Tonya bleef echter niet bij de pakken zitten en heeft met CoffeeBelgium nu een eigen modelabel met bekende fans als Eva Daeleman en regisseurs Adil El Arbi en Billal Fallah.

Tom Dice

Tom Dice © VRT

Tom Eeckhout werd in 2008 dan wel tweede in X Factor op VTM, na zijn debuutsingle 'Bleeding Love' leek hij opnieuw in de vergetelheid te raken. Tot de VRT hem eind 2009 zelf aanwees als de kandidaat om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Met succes: Tom Dice was de eerste Belg die de finale kon bereiken sinds het invoeren van de halve finales en eindigde op een mooie zesde plaats met 'Me and My Guitar'. Zijn debuutplaat 'Teardrops' was meteen goed voor goud. Nadien volgden nog twee albums. Zijn laatste worp van eind vorig jaar, 'I’ve Come A Long Way', bleef wel onder de verwachtingen.

Vanessa Chinitor

Vanessa Chinitor © Belga, Isopix

Vlaanderen stuurde in 1999 Vanessa Chinitor naar het songfestival, voormalig finaliste van de 'Ontdek de Ster Show'. Met de Engelstalige ballade 'Like the Wind' – voor het eerst was de taalkeuze vrij – strandde ze op de twaalfde plaats. De carrière van de zangeres leek wel gelanceerd met een eerste Engelstalig album. Later schakelde ze met bescheiden succes over op het Nederlands. In 2002 ging ze aan de slag als omroepster op VT4 en in 2006 nam ze nog eens deel aan de preselecties van Eurosong, zonder succes. Tegenwoordig treedt ze op samen met Dirk Bauters en kan je haar boeken voor al je feestjes!

K3

K3 © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

De echte winnaar van Eurosong 2009 bleek later K3 te zijn, hoewel ze tijdens de preselecties helemaal afgemaakt werden door jurylid Marcel Vanthilt. Die voorspelde Karen, Kristel en Kathleen toen wel een carrière bij Studio 100: profetisch, zo bleek. 'Heyah Mama' werd meteen een grote hit en ook opvolgers 'Alle Kleuren' en 'Tele-Romeo' bleken een schot in de roos. Achttien jaar later is K3 een instituut dat in 2015 zonder problemen al zijn leden wisselde. De huidige bezetting bestaat uit Marthe, Hanne en Klaasje.

Barbara Dex

Barbara Dex © Belga, Isopix

De dochter van zanger Marc Dex vertegenwoordigde ons land op het Songfestival in 1993 met 'Iemand als jij'. Met amper drie puntjes eindigde ze als allerlaatste. Met haar zelfgemaakte jurk won ze wel een prijs… voor de lelijkste outfit. De Barbara Dex Award wordt trouwens sindsdien elk jaar uitgereikt. Niettegenstaande het slechte resultaat was haar carrière in eigen land wel gelanceerd. Na een eerste Nederlandstalig album volgden twee Engelstalige albums. Ze deed ook nog twee keer mee aan de preselecties van Eurosong. In 2012 won ze de Radio 2 Zomerhit voor beste vrouwelijke artieste en in 2014 ging ze op theatertournee.

Ingeborg

Ingeborg © Photonews - Eddy Vangroenderbeek, Jan De Meuleneir

Voor Ingeborg was het Songfestival na haar theateropleiding de start van een gouden tijd vol kansen. Met 'Door De Wind' eindigde ze in 1989 nochtans achteraan het pak. Een jaar later ging ze aan de slag bij VTM als presentator. Ze zou door de jaren heen veertien programma’s presenteren, waaronder 'Schuif Af!' en 'Blind Date'. Ze bracht ook zeven albums uit en toerde rond in de theaters. In 2007 nam ze afscheid van haar tv-werk en richtte ze een centrum op voor yoga, meditatie en zelfontwikkeling.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top