Moa vent toh ... Iedereen West-Vlaming met deze topnummers!

Min Moatn, Me Wuf es weh of toch liever Blanche en z'n peird?

Moa vent toh ... Iedereen West-Vlaming met deze topnummers! © Photonews

Ook al kent iedereen deze klassieker van Flip Kowlier, wanneer je roots niet ten westen van Aalter liggen is het geen sinecure om de tekst foutloos mee te zingen. 'Min Moatn' werd drie jaar geleden in De Krant van West-Vlaanderen verkozen tot beste West-Vlaamse nummer, maar ook de volgende pareltjes zijn niet te versmaden.

O' Djavel - 't Zwien

O' Djavel - 't Zwien

In West-Vlaanderen wonen drie keer meer varkens dan mensen. Deze knaller kon dus niet op de lijst ontbreken.

Willem Vermandere - Blanche en z'n peird

Willem Vermandere - Blanche en z'n peird © Photonews

Willem Vermandere is onvervalst West-Vlaams cultureel erfgoed. Geen algemeen Nederlands voor hem, hij bedient zich in z'n liedjes steevast van de streektaal. Je kent hem misschien van 'Klein Ventje van Elverdinge', 'Ik plantte ne ke patatten' of 'La Belle Rosselle', maar het hoogtepunt uit z'n oeuvre blijft voor velen 'Blanche en zijn peird'.

Lucy Loes - Mien Zeekapiting

Lucy Loes - Mien Zeekapiting

De Oostendse volksheldin en zangeres Lucy Loes ontviel ons in 2010. Elke rechtgeaarde inwoner van de Koningin der Badsteden kent haar repertoire: Lucy zong uiteraard voornamelijk liedjes over vissers, de zee, haar thuisstad en haar favoriete voetbalclub KV Oostende. Ze trad regelmatig op aan de kust en dan zat de sfeer er telkens goed in.

Het Zesde Metaal - Ploegsteert

Het Zesde Metaal - Ploegsteert

Het Zesde Metaal, de formatie rond Wannes Van Capelle, is momenteel één van de populairste bands uit het Westen. Tegenwoordig treden ze ook in Nederland op, en dat allemaal zonder ondertitels.

Preuteleute - Bluuf me je fikkn van me

Preuteleute - Bluuf me je fikkn van me © Photonews

Preuteleute is een cabaretduo dat in een dolle bui werd opgericht. Hun eerste album, 'Ostensche Pretensche', dateert van 2005. Hun shows kruiden ze met schunnige grapjes en uiteraard de nodige muzikale intermezzo's.

't Hof Van Commerce - Jaloes

't Hof Van Commerce - Jaloes

't Hof Van Commerce bestaat helaas niet meer, maar de hiphopgroep was een begrip in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. 'Jaloes' werd één van hun grootste hits.

Kamiel - Me wuf es weh

Kamiel - Me wuf es weh

Wat doe je na een pijnlijke scheiding? Tip van Kamiel: bezing ze. Dat doet hij met verve, maar z'n wuf is helaas niet teruggekomen.

Two Russian Cowboys - Gegingegeugengie

Two Russian Cowboys - Gegingegeugengie

Het ensemble Two Russian Cowboys heeft in Lauwe en ruime omgeving een welhaast mytische status. De frontman ken je misschien uit Bevergem: in die reeks maakte hij deel uit van de Bende van de Roste.

Willy Lustenhouwer - Zie j' van Brugge, zet je vanachter'

Willy Lustenhouwer - Zie j' van Brugge, zet je vanachter'

'Zie j' van Brugge, zet je vanachter', zong Willy Lustenhouwer. Volgens een Facebookpost van de Stad Brugge slaat het refrein op de geschiedenis van het Oud Sint-Janshospitaal. 's Avonds werden de poorten van de stad gesloten en werd aan de zieken die nog in rij stonden te wachten, meegedeeld dat de Bruggelingen achter in de rij moesten wachten: zoniet zouden de patiënten van buiten Brugge vastzitten. Anderen spreken dat tegen en beweren dat Lustenhouwer over de terugreis per trein na het bietenseizoen zong (de laatste wagons reden naar Brugge) of over de Heilig Bloedprocessie (Bruggelingen die geen figurant waren mochten achteraan meelopen).


Kenji Minogue - Danny

Kenji Minogue - Danny © Photonews

'Aj nie kun komn, wel kom gie ton nie': het leven kan toch heerlijk simpel zijn. Vraag dat maar aan de dames van Kenji Minogue, die electropop en hiphop naadloos met elkaar mixen.

Sliek de Zeesterre - Up en Neere

Sliek de Zeesterre - Up en Neere

In het immer zonnige Blankenberge mag het allemaal wat luchtiger. De lokale rapgroep Sliek De Zeesterre scoorde een hitje met 'Up en Neere'. 'De debuutsingle was goed vo drie weekn Vlamsche top tiene en e nominoatie vo West-Vloamienk van 't joar 2003', als we de West-Vlaamse versie van Wikipedia mogen geloven.

The Dirty Scums - Rit'n zat te skit'n bacht'n d'hoaghe

The Dirty Scums - Rit'n zat te skit'n bacht'n d'hoaghe

Het zwaardere werk hebben we tot laatst bewaard: Punkband The Dirty Scums bracht ons in 1988 het diepzinnige nummer 'Rit'n zat te skit'n bacht'n d'hoaghe' (Nederlandse vertaling: Henri zat te schijten achter de heg). De heren timmeren al meer dan dertig jaar aan de weg en zijn nog steeds actief.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top