Muziekgroepen die hun muziekstijl voor een andere inruilden

Wanneer een groep lang wil meegaan, moeten ze op den duur een andere weg inslaan. Het komt dus wel vaker voor dat ze hun oorspronkelijke sound voor een andere muziekstijl inruilen.

Muziekgroepen die hun muziekstijl voor een andere inruilden

David Bowie is het beste voorbeeld van de muzikale duizendpoot, de manier waarop hij van het ene naar het ander genre fladderde was indrukwekkend. Maar hij is niet de enige. Ook ander muzikanten kozen ervoor om radicaal van stijl te veranderen, maar kregen daar niet enkel lof voor van fans en critici. Van Radiohead tot Linkin Park of Bring Me The Horizon: dit is een beknopte bloemlezing van deze drastische koerswijzigingen.

Radiohead

Radiohead © Christian Bertrand

Er is er eentje waar je onmiddellijk aan denkt wanneer het over stijlbreuken gaat: Radiohead! Van alternatieve rock met een britpop accent in hun eerste twee albums "Pablo Honey" en "The Bends" uit het midden van de jaren '90 tot experimentele electro-rock in The Kings of Limbs uit 2011. De band van Thom Yorke kende een duidelijke evolutie die ze ook op het podium niet onder stoelen of banken steken. Ze brengen nog steeds hun oude nummers maar dan voorzien van een flinke dosis electro.

Sia

Sia © Kathy Hutchins

Het minste wat je kan zeggen, is dat haar keuze om van stijl te veranderen niet bij al haar fans met applaus onthaald werd. De Australische zangeres was een nobele onbekende bij het grote publiek toen ze haar eerste songwriting albums "OnlySee", "Healing is Difficult" en "Colour the Small One" uitbracht. Op dit laatste album kan je trouwens de prachtige ballade "Breathe me" terugvinden die vele fans van de serie "Six Feet Under" tot tranen roerde. Maar vanaf dan begint Sia Furler hits te schrijven voor zangeressen als Christina Aguilera en Rihanna, wat ook haar eigen stijl beïnvloedt. In 2010 brengt ze "We Are Born" uit dat lichtvoetiger is en duidelijk een meer poppy sound heeft dan haar vier eerste albums. Het vervolg ken je al: de zangeres scoort een monsterhit met "Chandelier" en brengt twee nieuwe popalbums uit die haar een sterrenstatus opleveren!

Linkin Park

Linkin Park © PhotoStock10

De stijlswitch die de laatste maanden het meeste stof deed opwaaien is ongetwijfeld die van Linkin Park met de release van hun zesde album "One More Light". Light is wel het juiste woord. Ze lijken namelijk een lightversie van zichzelf. Wie had ooit gedacht dat Linkin Park een groep zou worden die ons vrolijke popmuziek zou brengen. Niemand natuurlijk. Van Linkin Park zijn we rocknummers met een vleugje hiphop gewoon. Een stijlmengeling die hun signature sound werd. Vandaag kiest Linkin Park voor pop en verdwijnt zo in de categorie mainstream.

Nelly Furtado

Nelly Furtado © Brian Patterson Photos

De Canadese zangeres veroverde in de prille jaren 2000 de hitlijsten met haar nummer "I'm Like a Bird", een popsong die haar een Grammy Award in de categorie "Popzangeres van het jaar" opleverde. De muzikale carrière van Nelly Furtado leek al volledig uitgestippeld. Maar in de loop der jaren en albums veranderde ze toch van koers, richting R'nB, en ruilde zelfs haar garderobe in. In 2009 bracht ze een featuring met Timbaland uit getiteld "Promiscuous". En dat is andere koek dan haar eerste (eerder brave) pop ballades!

Bring Me The Horizon

Bring Me The Horizon © michaeljamiso11

De prijs voor de meest verrassende stijlswitch gaat zonder twijfel naar Bring Me The Horizon. Bij de release van hun eerste album "Count Your Blessings" in 2006 stelden ze zich voor als een metalcore band. In 2015 verraste Bring Me The Horizon vriend en vijand met hun vijfde album "That's the Spirit". Een album dat meer weg heeft van Muse dan van Metallica! De Britse groep besliste dus om het over een andere boeg te gooien en ruilde metalcore in voor indie-pop-rock. Een strategische en berekende koersverandering richting mainstream, maar de vraag blijft of de fans wel volgen...

P!nk

P!nk © JStone

Pink begon haar carrière (eind de jaren '90) in het tijdperk van de R'n B. In 2000 brengt de zangeres haar eerste album "Can't Take Me Home" uit en wordt ze in het vakje van de de R'n B artiesten gestopt. In 2001 werkt ze mee aan de soundtrack van de film "Moulin Rouge" en oogst ongelooflijk veel succes met "Lady Marmalade". Een succes dat haar stilaan van richting doet veranderen. Eerst nog voorzichtig met het popalbum "Missundaztood", dat nog duidelijk de invloed van haar vorige stijl verraadt. Maar dan ruilt Pink de i van haar naam voor een ! en kiest ze resoluut voor pop-rock. Een keuze die haar geen windeieren legde!

Taylor Swift

Taylor Swift © Featureflash Photo Agency

Taylor Swift, dé prinses van Amerikaanse countrymuziek, besloot door te groeien en andere horizonten te verkennen. Met haar album "1989" dat uitkwam in 2014 ruilde de jonge ster haar Nashville boots voor songs met een poppy of zelfs synthpop feel. Ze werd meer dan eens verheerlijkt in de country scene, maar die periode lijkt ze voorgoed achter zich gelaten te hebben. En ze kan nog steeds op een heel ruim publiek rekenen waarmee ze vlot concertzalen kan vullen!

Kanye West

Kanye West © Carl Bjorklund

Met zijn vierde album wilde Kanye West zich ook op professioneel vlak onderscheiden. Hij staat meer bekend voor zijn relatie met Kim Kardashian en zijn uitspattingen in de pers dan voor zijn muziek en daar wilde hij met "808s and Heartbreak" verandering in brengen door te zingen in plaats van te rappen. Die wil om zich te onderscheiden en avant-gardistische albums voor te stellen vormt ook de rode draad voor zijn verdere discografie en dan vooral voor "Yeezus" en "The Life of Pablo", die respectievelijk in 2013 en 2016 uitkwamen.

Snoop Dogg / Snoop Lion

Snoop Dogg / Snoop Lion © Sterling Munksgard

Snoop Dogg, Snoop Doggy Dogg of Snoop Lion? We weten niet meer hoe we Cordozar Calvin Broadus Jr. moeten noemen. Zijn carrière begon in de jaren '90 en toen bracht de "gangsta" hiphop en R'nB nummers. In het begin van de nillies laat Snoop Dogg zich herdopen tot Snoop Lion en wijdt zich aan reggae. Hij draagt met trots de Jamaicaanse kleuren en onthult aan de pers dat hij op het idee kwam voor zijn nieuwe naam dankzij een rastapriester in Jamaica.

The Beastie Boys

The Beastie Boys © YouTube

Hoe zou je de stijl van de Beastie Boys omschrijven? Ze begonnen hun carrière met hardcore punk maar zijn doorheen de jaren enorm geëvolueerd. In hun album "License to Ill", dat uikwam in 1986, brengen de Beastie Boys een ontwrichte mix van metal en hiphop. Na dit eerste album blijft de groep stijlen mixen waarbij ze altijd een hiphopbasis behouden die ze verfraaien met bijvoorbeeld jazz of latin soul invloeden. Echte muzikale kameleons zijn het!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers

Meer dossiers
Top