De bewogen speech van Oprah Winfrey op de Golden Globes van zondagavond blijft nazinderen. Zo hevig zelfs, dat de voormalige talkshowhost op het internet volop wordt aangemoedigd om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020. "Mijn stem heeft ze", liet ook popster Lady Gaga optekenen.

Het begon allemaal met een grappende Seth Meyers, die tijdens zijn presentatie van de Golden Globes het publiek amuseerde met mopjes over een potentiële kandidatuur van Oprah voor het hoogste ambt. Een grap, maar velen lijken nu in alle ernst hun hoop te vestigen op een toekomstscenario waarin "Oprah for president" realiteit wordt.

In Winfreys toespraak, acht minuten lang, bracht ze hommage aan de #metoo-campagne, die opgestart werd na het Weinsteinschandaal. De campagne zet vrouwen die het slachtoffer werden van misbruik of seksuele agressie aan om publiek te getuigen. Haar betoog liet een diepe indruk na bij het aanwezige sterrenpubliek en de kijkers.

Sinds de ceremonie circuleren de hashtags #OprahforPresident en #Oprah2020 onophoudelijk op Twitter. Onder de steunbetuigingen was onder meer die van Lady Gaga te zien. "Oprah for president? She's got my vote", "Mijn stem heeft ze", schreef ze droogweg, zonder hashtags of verdere commentaar. Een grapje of niet? We hebben er het raden naar, maar Gaga's twitterverleden heeft al aangetoond dat ze het platform veelvuldig gebruikt om de serieuzere zaken aan te kaarten, zoals holebi- en vrouwenrechten.

Fans reageerden op Gaga's tweet en moedigden de zangeres aan om dan ook maar te kandideren als Oprahs vicepresident. "Hoewel het hele scenario voorlopig slechts theoretisch is, zouden de twee zeker het ultieme girl power-duo zijn", schrijft muziekmagazine Billboard alvast.