Legendarische crooner Vic Damone overleden © wikipedia

Vic Damone, de legendarische Amerikaanse zanger, songwriter, acteur en tv-presentator, is gisteren op 89-jarige leeftijd in Miami Beach overleden, zo melden Amerikaanse media. In zijn ruim een halve eeuw overspannende zangcarrière scoorde de zanger, echte naam Vito Rocco Farinola, tientallen hits (in de VS) in de bekende crooner-traditie, waaronder "You're breaking my heart", "On the street where you live" (de song uit "My Fair Lady", geschreven door het legendarische duo Lerner en Loewe) en "My heart cries for you". Dat hij met zijn jongensachtige uiterlijk menig meisjeshart harder deed slaan, legde hem geen windeieren. Uiteindelijk trouwde hij ook vijf keer.

Damone inspireeerde zich op nog grotere iconen als Perry Como en Frank Sinatra. Ole Blue Eyes bestempelde hem ooit als de man met "de beste longen in de business". Andere overeenkomst met Sinatra: ook Damone had banden met de georganiseerde maffia. De legende wil dat zijn leven ooit aan een draadje hing, maar dat maffiabaas Frank Costello in zijn voordeel optrad. In zijn zangcarrière, in 1997 bekroond met opname in de Songwriter's Hall of Fame, nam Damone meer dan 2.000 liedjes op. Hij bracht ook coverversies van andere nummers, waaronder "Let's face the music and dance" van Irving Berlin. Damones filmcarrière oogde een stuk magerder, al trad hij op in twee bekende musicals, "Hit the Deck" en "Kismet".

Op televisie presenteerde hij twee jaar lang de naar hem genoemde Vic Damone Show. Hij had tevens jarenlang een talkshow op de radio. Toen daar in de late jaren zestig een einde aan kwam, werd hij een publiekstrekker met shows in Las Vegas.